Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları nedir ve bu kuralların önemi hakkında sizler için hazırladığımız bu yazımızda keyifli okumalar dileriz.

Eğer siz de bir Amazon satıcısıysanız, Amazon politikalarını ve kurallarını (Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları) bilmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur.

Amazon, satıcıların ihlallerde bulunması durumunda hesaplarının ihlaller ile karşılaşabileceklerini açıkça belirtir. Böyle bir durumda kaldığınızda ihlali (suspend) kaldırabilmek için neyi yanlış yaptığınızı iyi anlamanız gerekir.

Amazon’a anlamadığınızı veya kuralı daha önceden bilmediğinizi söylemek işe yaramayacaktır. Bu yazımızda bu problemlerin başlıkları hakkında konuşacağız.

Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları Sayfası

Amazonun politikalar sayfasında zaman zaman yaptığı kelime değişiklikleri ve ayarlamaları çoğu zaman kafa karışıklığına yol açıyor. Örneğin Amazon, 2019 Eylül ayında, yasaklanmış faaliyetler sayfasını satış politikaları ve satıcı davranış kuralları adlı yenilenmiş bir sayfaya yönlendirmeye başladı. Bu sayfada Amazon, sonucu problem çıkarabilecek davranışların detaylı listelerini yapmaya başladı. Fakat hala bu sayfada yorumlama içeren bilgiler mevcut.

Bu yazımızda Amazon satış politikaları ve satıcı davranış kuralları sayfasından örneklerin yanı sıra, bu kuralların anlamları ve bunlara neden uyulması gerektiğine dair yorumlarımızı paylaşacağız.

Doğru Bilgi

Amazon, sizden satıcı olarak hem Amazon’a hem de müşterilere her zaman doğru bilgileri vermenizi bekler. Bu noktada şirketin” müşteriye en iyi alışveriş deneyimini yaşatmak” mottosunda olduğunun bilincine sahip olmalısınız. Bu nedenle doğru mağaza ismi seçmeniz ve ürünlerinizi uygun kategorilendirmeniz çok önemlidir.

Dürüst Davranmak

Bu kısımda amazon haksız bulduğu davranışların bir özetini sunar. Bu noktada Amazon sizden dürüst ve adil davranmanızı beklemektedir. Doğru ürün görselleri ve açıklamaları kullanmanız, diğer satıcılara zarar vermeyi amaçlayan hareketlerden kaçınmanız Amazon’un temel isteklerinden biridir.

Bu bölümde listelenen diğer adil olmayan faaliyetler, bot kullanmak ya da mağazanızdaki trafiği sanal olarak artırmak amacıyla tıklamalar için ödeme yapmak, bir siparişi onayladıktan sonra ürünün fiyatını şişirmek, satış sıralamalarını manipüle etmek ve ürün başlıklarında satış sıralaması hakkında iddialarda bulunmak olarak sıralanabilir.

Amazon, yeni kötü satıcı davranışları tespit ettikçe burayı güncellediği için bu bölümü zaman zaman kontrol etmek işinize yarayacaktır. Buna bir örnek olarak, şirket yakın zamanda anahtar kelime manipülasyonu yoluyla arama sıralaması şişirme işlemini burada listelemeye başladı.

Değerlendirme ve Geri Bildirim

Çok önemli olan bir diğer husus da, hiçbir zaman kullanıcı geri bildirimlerini ve değerlendirmelerini manipüle etmeye çalışmamalısınız. Amazon, kendi müşterilerinizden tarafsız olarak geri bildirim ve değerlendirmelerde bulunmalarını isteyebileceğinizi söyler. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gerken bazı önemli hususlar vardır.

Amazon, ürün değerlendirmelerini oldukça ciddiye almaktadır. Online alışveriş esnasında müşteriler ödeme yapmadan önce ürünü göremeyeceği ve seçemeyeceği için, tek dayanak noktaları ürün hakkındaki değerlendirmeler oluyor. Bu nedenle değerlendirmelerin rasyonel ve objektif olması, müşteri deneyimini yükseltmek açısından hayati öneme sahiptir.

Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları: İletişim

Amazon, müşterilere istemedikleri mesajları gönderemeyeceğinizi söyler. Bu noktada biraz kafanız karışabilir çünkü az önce müşterilerden objektif olarak değerlendirme yapmalarını isteyebileceğinizi söylemiştik. Müşterilere gönderiler mesajlar, Amazon’un müşteri-satıcı mesajlaşma sisteminden geçmelidir. Ancak, bazı satıcılar, harici site bağlantıları ve uygunsuz pazarlama içerikleri gibi yasak olan içerikleri bu mesajların arasına gizlemeye çalışır. Bu durum açık bir şekilde yasaklanmıştır. Müşteri-satıcı mesajlaşması, satıcıların bir siparişi yerine getirmek ve müşteri hizmeti sağlamak için gerekli mesajları gönderebilmesi için mevcuttur.

Amazon, müşteri-satıcı mesajlaşmasında geri bildirim istemek için bir açılır liste içermektedir. Buradan, kendi Amazon uyumlu mesajınızı oluşturabilirsiniz. Sipariş Ayrıntıları sayfasındaki değerlendirme iste düğmesi, aynı mesajda inceleme ve geri bildirim isteğinde bulunmanıza olanak tanımaktadır.

Müşteri Bilgileri

Amazon, müşteri verilerini koruma konusunda oldukça katı ve kararlı bir firma olmuştur. Amazon Lojistik üzerinden sipariş gönderiyorsanız, alıcının kişisel bilgileri size verilmeyecektir. Kişisel adresler veya telefon numaraları gibi müşteri bilgilerini görmeniz, siparişi uygun şekilde gönderebilmeniz içindir ve sipariş işlendikten sonra bu bilgileri silmeniz gerekir. Amazon, “Müşteri bilgilerini müşterilerle iletişim kurmak için kullanamazsınız (müşteri-satıcı mesajlaşması dışında) veya herhangi bir üçüncü tarafla paylaşamazsınız.” diyerek bu konudaki tutumunu net bir şekilde ifade etmiştir.

Müşteri Kaybetmek

Amazon, müşterilerinin her zaman pazarlarında kalmasını ve müşterilerini kaybetmemeyi hedefler. Herhangi bir müşterinin Amazon pazarından ayrılmasına ve başka pazaryerlerinde kullanıcı olmasına neden olmanız Amazon’un gözünde hiç hoş karşılanmayacaktır.

Amazon Üzerinde Birden Fazla Satıcı Hesabına Sahip Olmak

Birden fazla hesap gerektirecek, büyük bir işletme sahibi olup aynı zamanda Amazon’dan bu konuda bir izin almadığınız müddetçe, birden fazla satıcı hesabına sahip olmanız yasaktır. Örneğin birden çok markanız varsa ve bunların satışlarını farklı mağazalardan yapmanız gerekliyse Amazon ile iletişime geçmeli ve izin istemelisiniz. Ya da iki adet birbirinden bağımsız şirketiniz var ise yine aynı şekilde Amazon’dan pazarlarında birden fazla mağaza açabilmek için izin istemelisiniz.

Temsilci ya da Marka Koruma Ajansı Olarak İhlal Koruma Bildirimlerinin Yapılması

Satıcı Davranış Kuralları’nın son bölümünde Amazon, bireysel satış hesaplarının yöneticilerinin, hesaplarına fayda sağlayabilecek bir markanın temsilcisi olarak ihlal bildiriminde bulunamayacaklarını söylüyor. Özellikle dosyalamanın bir rakibin işine zarar verebileceği durumlarda, dosyalamayı markaya bırakmalısınız.

Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları
Amazon Satış Politikaları ve Satıcı Davranış Kuralları

Amazon Satış Politikaları

Satıcı Davranış Kurallarına ek olarak, aynı zamanda birden fazla Amazon satış politikasına da uymanız gerekmektedir. Ürünleri listelemeye başlamadan önce bu kuralları anlamanız oldukça önemlidir.

Kategori, Ürün ve Listeleme Kısıtlamaları

Bazı yasal kısıtlama ve engeller veya Amazon’un kendi politikaları nedeniyle Amazon pazarında satılamayan bazı ürünler vardır. Belirli ürün kategorilerinde liste kaydı oluşturmak için Amazon’un onayına ihtiyacınız vardır ve onay almak için bazı ek adımlar atmanız gerekebilir. Ürün listelemeleri yapmadan önce bilmeniz gereken önemli detaylardan biri de budur. ‘Seller Central’daki ilgili sayfaları ziyaret ederek kısıtlanmış ürünler, listeleme kısıtlamaları ve onay gerektiren kategoriler ve ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Amazon pazarında ürün uygunluğu ve güvenliği ile ilgili tüm satıcıların bilmesi ve uyması gereken birçok önemli kural vardır. Amazon güvenli, güvenilir bir pazar olmak istemektedir ve müşteri güvenliği şirket için son derece önemlidir.

Ürün Detayları Sayfası Kuralları

Ürün detay sayfanız, müşterilerin sattığınız ürünleri satın alıp almama konusunda karar verdiği yerdir. Neredeyse tüm müşteriler, alacakları ürün ile ilgili detaylı incelemeler ve bilgiler görmek istemektedir. Bunu bilen pek çok satıcı, Amazon pazarında çok fazla rekabet olduğu için, daha fazla satış ve kar elde edebilmek adına ürün detay sayfalarını manipüle etmeye çalışmaktadırlar. Listelemelerinizi ve madde işaretlerinizi optimize etmenin elbette politikaya uygun yolları vardır, ancak neleri yapmanıza izin verilmediğini de detaylarıyla bilmeniz ve uygulamaya çalışmanız gerekmektedir.

Amazon, Amazon Hizmetleri Hızlı Başlangıç ​​Stil Kılavuzu’nda genel kurallar hakkında bilgi vermektedir. Ekstra yönergeleri olan ürünler için Ek Kategori Yönergelerine başvurmanız gerekir.

Ürün detay sayfanızın başlığına, açıklamasına, madde işaretlerine veya resimlerine nelerin dahil edilmemesi gerektiğine dair bazı temel bilgileri şu şekilde listeleyebiliriz.

Halihazırda var olan bir ASIN için detay sayfası ekleyemezsiniz. Çapraz satış veya çapraz tanıtım yapmak için ürün detay sayfalarını asla kullanmamalısınız. Ayrıca, yanlış ASIN varyasyonları oluşturamaz veya yeni bir renk, beden, malzeme veya ürün adı için mevcut bir ASIN detay sayfasını kullanamazsınız.

ASIN Oluşturma Politikası

Kendinize tamamen güvenilir bir satıcı mağazası oluşturana kadar, Amazon’da belirli bir ASIN oluşturma kısıtlamasına tabi tutulacaksınız. Satışlarınız, güvenilirliğiniz arttıkça ASIN oluşturma limitiniz de buna paralel olarak yükselecektir.

Yinelenen ASIN’ler kullanmanız yasaktır ve ASIN varyasyonlarını nasıl kullandığınız konusunda oldukça hassas davranmalısınız. Amazon, varyasyonun olası bir kötü kullanılma durumunda olumsuz bir müşteri deneyimi yaratacağını ayrıca ASIN oluşturma ve satış yapma imkanlarınızın geçici olarak kısıtlanabileceği gibi tamamen de durdurulabileceğini söyler.

Bazı ASIN kaynakları yanlış kullanımları şunlar gibidir;

Yinelenen ASIN’ler, ASIN varyasyonları ve daha fazlası hakkındaki tüm detayları için Seller Central’daki ASIN Oluşturma Politikası sayfasını ziyaret edebilirsiniz

Dropshipping Politikası

Amazon, genel olarak dropshipping yapmaya olumlu bir gözle bakmaktadır. Müşterilere verilen siparişleri sizin adınıza üçüncü bir tarafın yerine getirmesi için ürünlerinizin kayıtlı satıcısının siz olmanız gerekmektedir. Ve tabii ki iadelerden de siz sorumlusunuz.

Amazon dropshipping hakkında daha detaylı bilgiler elde etmek için BURADAKİ yazımıza bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Ayrıca Amazon DropShipping Politikaları sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Geri Çağırılan Ürünler

Devlet denetleme kurulları, marka sahibi veya üretici tarafından geri çağrılan bir ürün Amazon’da satılamaz. Amazon, geri çağırmalarla ilgili çeşitli şekillerde ve zamanlarda bilgilendirilmektedir. Bir geri çağırma duyurulduktan sonra Amazon, geri çağırmadan etkilenen tüm ürün listelemelerini en kısa süre içerisinde kaldırır.

Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Amazon’un Ürün Geri Çağırma başlığını inceleyebilirsiniz.

Uyumlu Kalın!

Bu yazımızda, Amazon Davranış Kuralları sayfasının ve ilgili Amazon satış politikalarının bir özetini oluşturmaya konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Ancak bunun, bir Amazon satıcısı olarak uymanız gereken tüm yönergelerin tam listesi olmadığını unutmamalısınız; amacımız, sizinle Amazon davranış kurallarını ve satış politikalarını tek bir sayfadan gözden geçirebileceğiniz uygun bir alan yaratmaktı.

Ayrıca, satış ilkeleri ve satıcı davranış kuralları sayfasına yer işareti koymalı ve hâlâ uyumlu olduğunuzdan ve Amazon’un sayfada herhangi bir değişiklik veya güncelleme yapmadığından emin olmak için sık sık buraya göz atmalısınız. Amazon’da başarılı olmanın sırrının, her şeyin sorunsuz ve güvenli olması ve elbette harika bir müşteri deneyimi yaratmak olduğunu unutmamalısınız.

Son bir hatırlatma yapmakta fayda var. Amazon pazarındaki bir satıcı olarak, Amazon politikaları ve işinizi nasıl yürütmeniz gerektiği hakkında kendi çıkarımlarınızı yapabilirsiniz. Biz bu hususta sizlere elimizden geldiğince netlik sağlamaya çalışıyoruz, ancak sorularınız varsa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Ayrıca web sitemizi inceleyebilir, Amazon ve dropshipping hakkında pek çok detaylı bilgi içeren yazıya ulaşabilirsiniz.

Bol satışlar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Destek Hattı