Amerika’da Şirket Kurmak

Amerika’da Şirket Kurmak :

Amerika’da şirket kurmak ile alakalı aklınıza gelebilecek birçok soruya bu yazımızda cevap vereceğiz. Özellikle son yıllardaki ekonomik gelişmeler neticesinde artan yeni iş kurma fikri  (hele ki Amerika’da şirket kurmak) çoğu kişinin gündemini meşgul etmektedir. İnsanlar kendilerine ek gelir oluşturmak, yaşam standartlarını geliştirmek için yeni iş kollarına yönelmekte. Bu iş kolları arasında ise en yaygın olan neredeyse hepimizce bilinen e-ticaret. Pek çok insan iş kurma, e-ticaret ve yatırım yapma hedefleri ile yola çıkmakta. Yeni gelir kapıları peşinde koşan bu girişimci ruhlu kişilerin ise en çok merak ettiği konulardan biri şirket açmak. İlk başta kulağa hoş gelen, hayalleri süsleyen bu umut vadedici fikir; doğru bilgi, yönlendirme ve çaba ile hayal olmaktan çıkabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri yalnızca politik ve asgari gücü ile on plana çıkan bir ülke değil. Aynı zamanda çoğu ekonomistin de kabul ettiği gibi dünyanın en büyük iş merkezi. Dünya ticaretinde en önemli rol oynayan ülkelerden biri konumunda olan ABD, yeni fırsatlar arayan pek çok girişimci için ilk durak. Ayrıca dünya üzerinde en çok milyarder ve milyonerin  bulunduğu, en büyük firmalardan pek çoğunu barındıran bir ülke. Bu sebep ile İş kurmak dendiğinde ilk akla gelen ülke olan ABD, finansal hayalleri en başta süsleyen ülke konumunda. Peki bir Türk olarak ABD’de bir şirket açmak mümkün mü? ABD’de şirket açmak için online başvuru yeterli midir? Amerika’da şirket kurmak ne kadar masraflıdır? Amerika’da şirket kurmak için ABD vatandaşı olmak gerekli midir? Bu gibi sorular girişimcilerin kafasını sık sık meşgul etmekte. Gelin beraber bu sorulara cevap bulalım.

ABD’DE (AMERİKA’DA) ŞİRKET KURMAK MÜMKÜN MÜ?

Basit bir cevap ile, evet. Günümüzde pek çok yatırımcı ve girişimci, geniş bir market olarak gördükleri ABD’de şirketlerini açmakta. Ancak her ne kadar bazı temel özellikleri taşıyan herkes şirket açabilecekse de bu işlem pek de kısa ve kolay olmuyor. Doğru bilgiler ve yönlendirme ile yürütülebilecek bu süreç bir takım adımlar gerektirmekte.

ABD’DE (AMERİKA’DA) ŞİRKET KURMAK İÇİN VATANDAŞLIK GEREKLİ MİDİR?

Pek çok kişi yeni girişimler kurma hayalleri ile ABD’de şirket açmak istiyor. Ancak herkesin aklında ortak olarak beliren sorulardan biri de bunu yapabilmek için vatandaşlık gerekip gerekmediği. Cevap ise tatmin edici, hayır! Amerika’da şirket kurmanız için ABD vatandaşlığı almanıza gerek yoktur. Bir Türk vatandaşı olarak siz de şirketinizi kurup, çalışmaya başlayabilirsiniz.

abd sirket kurmak 1 1

Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur?

En kısa zamanda şirketinizi kurma ve para kazanmaya başlama fikri oldukça cezbedici. Ancak bir işe atılmadan önce mutlaka yapmanız gereken bir takım şeyler mevcut. Bunlardan en temel olanı piyasa araştırması diyebiliriz. Pek çok girişimcinin gereken önemi göstermediği ve üstün körü geçtiği bu aşama, girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasında büyük etkiye sahiptir. Yer alacağınız piyasadaki rakiplerinizi iyi tanımanız, müşteri portföyüne hakim olmanız, güç dengesini anlamanız ve piyasanın eksi ve artılarını tanıyıp kendinize bunlara göre bir yol çizmeniz size başarıya ulaştıracak temel hamlelerden biri olacaktır.

Piyasa araştırmanızı kapsamlı bir şekilde yaptınız, iş kolunuza karar verdiniz. Sırada harekete geçmek var. Gelin bu yolda atacağınız adımları inceleyelim.

Öncelikle şirketinizin unvanını belirlemelisiniz. Yapılması gereken temel ve öncelikli işlerden biri şirketinizin ismini belirlemek. Şirket isminizi belirlerken yer alacağınız pazarı, üreteceğiniz ürünü, hedef kitlenizi ve hedefinizi göz önünde bulundurmalısınız. Yapacağınız faaliyetin şirket isminizde yer alması gerekmezken, kullanacağınız ismin özgün olması da oldukça önemlidir. Çünkü kopya isimler kullanamayacağınız gibi, aşırı benzerlik ve taklit içeren isimler de şirketinizin açılma prosedürünü sekteye uğratacaktır.

Sırada şirketinizin nerede kurulacağı var. Bildiğiniz gibi ABD eyalet sistemine sahip bir ülke. Eyalet sisteminde eyaletler pek çok kişinin bildiğinin aksine birbirine tam olarak bağımlı değil. Bu bağımsızlık eyaletlerin hukuk sistemlerinde de kendini göstermektedir. Örneğin batıdaki bir eyalette suç olan bir hareket doğudaki eyalette suç teşkil etmeyebilir. Suçların farklı tanımlanabileceği gibi cezalar da eyaletler arasında farklılık gösterebilmekte. Sonuç olarak, şirketinizi kuracağınız eyaleti seçerken, göz önünde bulundurmanız pek çok farklı etken ortaya çıkabilmekte. Aynı zamanda eyaletler arası pahalılık farkları, yatırımcıya sunulan avantajlar ve vergi sistemi gibi faktörlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Şirketinizin yer alacağı eyaleti hedefleriniz ve çıkarlarınız doğrultusunda seçtiniz. Ancak ABD’de şirket sahibi olmanız için birkaç adım daha kaldı. Sırada bir şirket yetkilisi atamak var. Şirket yetkilisi (registered agent), şirketinize eyalet tarafından gönderilecek tebligat, ihbar gibi belgeleri teslim almaya yetkili olan kişidir. Şirket yetkilisi, şirketinizin kurucusu olmak zorunda değildir. Bu tarz resmi işler ile ilgilenen ve sizin için bu hizmetleri yapacak bazı organizasyonlar bulunmaktadır. Ancak bu konuda bazı soru işaretleri akla gelebilmektedir. Örneğin pek çok kişi, şirket yetkilisi olarak kayıt olduğu taktirde şirket sahibi ya da şirket yöneticisi olarak kabul edilmeye yeterli olduğunu düşünmektedir. Fakat bu düşünce yanlıştır. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu tarz durumlar eyaletler arasında farklılıklar gösterebilmekte. Özellikle New York ve Delaware gibi eyaletlerde yönetim kurulu üyeleri şirket kuruluş listesinde yer almamakta, yalnızca şirket yetkilisi bu listede zorunlu olmaktadır.

Şirket yetkilinizi de atadınız, sırada şirketinizin eyalet tarafından tescil edilmesi gerekmektedir. Şirket tescil işlemi, online olarak eyaletlerin web siteleri üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda fax yoluyla da talep edilebilmektedir. Şirket tescili, şirket kuruluş sertifikasının eyalet sistemlerine kaydedilmesidir.

Şirket kuruluş aşamalarının önemli bir parçası da yapılacak ilk kuruluş toplantısıdır. Yapılacak olan bu ilk kuruluş toplantısında şirket kurucusunun (avukatınız ya da şirketi sizin adınıza kurmuş kişi de olabilir) şirket yönetim kurulu üyelerini belirlemesi gerekir. Kurucunun, şirket yönetim kurulu üyelerini belirlemesinin ardından şirket yönetim yetkisi yönetim kuruluna geçmiş olur. Ardından şirketin yönetim kurulu üyeleri şirket yönetim düzenlemelerini içeren tüzüğü onaylar. Ardından yönetim kurulu üyeleri şirket hisselerini yatırımcı ve hissedarlara dağıtır. Bu toplantı sonucunda şirketin sahipliği, yönetim dokümanları ve yönetim kurulu belirlenip onaylanır ve şirket kuruluşu tamamlanmış olur. Daha önce değindiğimiz gibi bazı eyaletlerde kuruluş sertifikası içerik gereklilikleri farklılık gösterir ve bu eyaletlerde şirketin ilk yönetim kurulu üyelerinin sertifikada yer almasına izin verilir. Bu gibi durumlarda üyeler daha önceden belirlenmiş olurlar. Ancak şirket sahipliğinin kimlerde olacağı konusunun açıklık kazanması için ilk kuruluş toplantısının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Amerika’da şirketinizi kurmak için en önemli hususlardan biri de banka hesabı açmak. Belki de bu süreçte size en çok zorlayacak aşamalardan biri olan banka hesabı oluşturmak, Dikkat edilmesi ve zaman harcanması gereken bir durum. Önceleri de zor olan bu konu, ABD’de gerçekleşen 11 Eylül olayından sonra daha ince elenip sık dokunan bir durum haline geldi. Banka hesabınızı açmak için sahip olmanız gereken bir takım belge olacaktır. Bunlar;

Damgalı ve onaylı LLC kuruluş belgesi, pasaport ve kimlik fotokopisi, şirket adresi ve telefon numarası, EIN onay mektubu, iyi niyet sertifikası, damgalı şirket mührü ve bir miktar para. Eğer ABD’de kayıtlı bir adresiniz bulunmuyor ise, kendinize online bir ofis açmanız da mümkün olacaktır. Karşılanması zor olmayacak miktarlar ile bu hizmeti sunan yasal kurumlara başvurabilirsiniz. Şirketiniz için banka hesabı açma sürecinizi sizin için kolaylaştırabilecek bazı online bankalar da mevcut. Bunlardan bazıları; Silicon Valley Bank, TIAA Bank, Citibank ve HSBC. Bu süreç de tamamlandıktan sonra pek çok kişinin aklına takılan soru ise bir muhasebeciye ihtiyaç duyup duymayacak oldukları. Eğer şirket hacminiz fazla geniş değilse ve kendiniz bu akışı kontrol edebilecek kapasitedeyseniz bir muhasebeci ile çalışmaya ihtiyacınız yoktur.

[youtube]Kud-hPwWOr8[/youtube]
Bizi Arayın

Ürün, kategori ya da marka ara...