Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan ticaret, yüzyıllardır yenilenerek gelişmektedir. Ticaretin, geçtiğimiz yüzyıl ortaya çıkmış ve birçok açıdan en etkilisi olan internet üzerinden yapılan hali e-ticaret, günümüzde dropshipping metodu ile satıcılar için yeni bir boyut kazanmıştır. Hayatımıza girdiği günden beri dropshipping nedir? Dropshipping nasıl yapılır? Dropshipping ne demek? Gibi sorular sıkça sorulmakta. Gelin her yaştan ve meslek grubundan insanın uygulayıp para kazanabileceği bir e-ticaret metodu olan dropshipping nedir ona bakalım.

Bu yazımızda aşağıdaki konulara değineceğiz:

 

Dropshipping Nedir?

Dropshipping nedir mi? En yalın hali ile Dropshipping satıcı için üretim, tedarik ve depolama gereksinimlerini ortadan kaldıran bir e-ticaret modelidir. Kelime anlamı dilimize stoksuz ticaret, direkt satış, envantersiz gönderim gibi şekillerde çevrilen bu modelde satıcı, ürünü bizzat üretmek veya tedarik edip satmak yerine halihazırda internette satışta olan ürün ile müşteri arasında üçüncü bir bağlantı kurarak ticaret gerçekleştirir.

Günümüzde farklı e-ticaret ve para kazanma yolları mevcutken, neden dropshipping yapmalısınız?

Neden Dropshipping?

Günümüzde bir çok insan, hayat standartlarını geliştirmek için sahip oldukları mesleklerinin yanında kendilerine ek kazanç sağlayacak gelir yöntemleri aramaktadır. Bu konuda bir çok seçenek mevcut olmasına rağmen dropshipping ön plana çıkar. Sizi kendi işinizin patronu konumuna getiren dropshippingin bu kadar popüler olmasının altında yatan bazı sebepler var. Bunlardan biri, dropshipping’i tam zamanlı işiniz olarak yapabileceğiniz gibi, günlük birkaç saatinizi ayıracağınız bir iş olarak da kullanabilmeniz. Bu esnekliği sağlamasının yanında, internet üzerinden yapılmasından doğan geniş çalışma alanı dikkat çeken bir diğer faktör. Ek olarak dropshipping’i cazip kılan pek çok avantajı vardır. Gelin girişimci ruhlu insanların ilgi odağı olan dropshipping’in avantajlarına göz atalım.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

  • Dropshipping nedir öğrendikten sonra insanları en çok cezbeden özelliklerinden biri oldukça düşük maliyetli olmasıdır. Ticaret yapmak isteyen birinin; geleneksel yollardan yürümek isterse karşısına çıkacağı üretme, ambalajlama, depolama, dükkan ve personel kirası gibi maliyetlerin dropshippingde söz konusu olmaması büyük bir avantajdır.
  • Mevcut hayatınızda büyük kısıtlamalara yol açmaz. Yapmakta olduğunuz mesleğinize devam ederken, tatildeyken, okurken kısacası günlük hayatınız yoğun olduğu dönemlerde bile bilgisayar başında harcayacağınız birkaç saat ile dropshipping yaparak para kazanabilirsiniz.
  • Deneyime ihtiyacınız yoktur. Basit işlerde çalışmak için bile belli bir deneyime sahip olmanız beklenirken, dropshipping yapmaya karar verdikten birkaç saat sonra para kazanmak için hazırsınız.
  • Kendi işinizin patronusunuz. Basit birkaç adım izleyerek mağazanızı açmanızın ardından artık kendiniz için çalışmaya başlayabilirsiniz.
  • İşlerin kötü gittiği senaryoda bile zarar minimum seviyededir. Depolama, paketleme ve üretim gibi maliyetleriniz olmadığı için günün sonunda zararınız hakkında fazla düşünmenize gerek yoktur.
  • Kargo hakkında endişe etmenize gerek yok. Siparişi yönlendirmenizin ardından paketlemeden başlayıp ürünün alıcıya ulaşma anına kadarki aşamalar tedarikçinin yükümlülüğüdür.
  • Tek bir sektörden ilerleme zorunluluğunuz yoktur. İstediğiniz herhangi bir sektördeki herhangi bir ürün için dropshipping yapabilirsiniz.
  • Müşteriye erişiminiz daha hızlı ve geniştir. İnternet üzerinden alışveriş yapan her bireye erişme olanağına sahipsiniz. Doğru reklamlar vererek ve müşteri memnuniyeti sağlayarak satış ağınızı genişletebilirsiniz.
  • Ürün deneme riskine girmezsiniz. Kendi mağazanızdan satış yapacak olsaydınız, sizi ve müşterilerinizi tatmin edecek ürünleri satmak için bir süre değerlendirme ve gözlem yapmanız gerekirdi. Ancak dropshipping ile mağazalardaki ürünlerin satış oranları, performans değerlendirmeleri ve beğenilme oranları gibi bilgilere ulaşarak sizi başarıya ulaştıracağını düşündüğünüz ürünü seçebilirsiniz.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Pek çok pozitif tarafı olmasının yanında, bu e-ticaret metodunun bazı dezavantajları da mevcut. Peki nedir bu dropshippingin dezavantajları.

  • Kar oranı düşüktür. Başka bir yerde satılan ürünü; üzerine kendi kazancınızı koyarak sattığınız, bunu yaparken fiyat konusunda rakiplerinizle yarıştığınız için yüksek kar marjı belirleyemiyorsunuz. Ancak yüksek miktarda ve geniş portföyde satış yaparak kazancınızı yükseltebilirsiniz.
  • Rakibiniz fazladır. Kolay uygulanabilir ve yürütülebilir bir teknik olduğu için pazarda dropshipping yapan pek çok insan mevcut. Daha çok kazanabilmek için çoğundan daha iyi olmanız lazım.
  • Sürekli stok takibi yapmanız gerekli. Siz müşterilerinize satış yaparken bir yandan da ürününü aldığınız satıcının stoklarını kontrol etmelisiniz. İş yoğunluğunuz arasında gözden kaçırabileceğiniz bu durum ürün siparişi veren ancak eline ürün geçmeyen müşterileriniz arasında güvenilirliğinizin azalmasına sebep olabilir. Dropshipping yaparken dikkatinizi vermeniz gereken en önemli hususlardan biri bu stok takibidir.
  • Paketleme ve gönderim aşamalarında çıkabilecek problemleri öngörmeniz zordur. Sizin göreviniz bir mağazadaki ürünü satın aldıktan sonra kendiniz yerine müşterinize yönlendirmek. Bu noktada ürünün paketleme ve lojistik işlerini tedarikçiniz üstlenmiş olur ve sizin kontrolünüzde değildir. Bu dezavantajı minimalize etmek için ilk önce kendiniz için satın alıp kontrol edip, güvenilir ve beğenilen tedarikçilerle işbirliği yapabilir ve müşteri memnuniyeti sağlayabilirsiniz.
  • Müşterinin muhatabı sizsiniz ve sorunları siz dinlersiniz. Müşterilerin şikayeti satın aldıkları ürünün kalitesi ile ilgili olsa bile, ürünü sizden aldıkları için karşılarında siz varsınız. Bu tarz şikayetlerde aslında sorumlunun tedarikçiniz olmasına rağmen memnuniyet oranı zarar gören ve sorunu çözmesi gereken sizsinizdir.
  • Müşterinin ürün ile ilgili sorularına cevap vermek bu işin bir diğer problemli tarafıdır. Bir ürün satın almadan önce onunla ilgili bilgi edinmek isteyen müşteriler, ürünleri listeleyen sizden destek talep edecekler. Ancak siz sadece aracı olduğunuz için ürün ile ilgili yeterli donanıma sahip olamayabilirsiniz. Bu noktada tedarikçiden bilgi alıp müşteriye aktarmanız gerekli.
  • Bir diğer dezavantaj olarak görülebilecek konu ise mağaza maaliyletleri. Satışlarınızı internet üzerinden yapmanız tamamen ücretsiz olduğun anlamına gelmiyor maalesef. Mağazanızı açacağınız e-ticaret sitesi sizden bir miktar komisyon veya kira ücreti talep edecektir. Önünüzdeki pek çok e-ticaret sitesi seçenekleri arasından kendi bütçeniz ve hedefleriniz doğrultusunda en mantıklı olanı seçmeniz gerekir.

Dropshipping nedir, nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nedir artık biliyorsunuz. Peki bu metod ile e-ticarete başladıktan sonra hayatınızda nelerden vazgeçmeniz lazım? Neler yapmaktan kendinizi kısıtlamalısın? Dropshipping ne kadar zamanınızı alır?

Peki dropshipping tam olarak nasıl yapılır?

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Bir e-ticaret modeli olan dropshipping nasıl yapılır sorusu hala pek çok insanın cevabını bilmediği bir soru. Bu yazımızda dropshipping nasıl yapılır onu öğreneceğiz.

Bu yöntem ile e-ticaret yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak satıcının bir online mağaza oluşturması gerekmektedir. Bu mağaza, yeni bir web sitesi oluşturarak kurulabileceği gibi, çeşitli e-ticaret siteleri ve uygulamaları üzerinden de oluşturulabilir. Bu noktada karar verirken e-ticaret sitelerindeki farklı mağaza ücretleri ile web sitesi geliştirme maliyetleri arasında değerlendirme yapmanız, henüz işin başındayken yatırımınızı doğru değerlendirebilmeniz açısından çok önemlidir. Dilerseniz her iki satış kanalını da kullanıp daha geniş bir satış ağı oluşturabilirsiniz ancak bu ekstra efor ve dikkat gerektirecektir.

Satış kanalınıza karar verip ilk adımı tamamlamanın ardından, sırada ürünün belirlenmesi var. Stoksuz e-ticaret’in en verimli yönlerinden biri burada ön plana çıkıyor. Karşınızda uçsuz bucaksız bir ürün yelpazesi var. İnternet üzerinden satışı yapılan bir çok şey, sizin üzerinden gelir elde edeceğiniz ürününüz olma niteliği taşıyor. Bu noktada yapacağınız geniş araştırma ve taramalar sonucu satışını yapacağınız ürünü belirlemeniz gerekmektedir.

Kendiniz için en uygun olan ürünü buldunuz ve listelemeye karar verdiniz diyelim. Sırada ürünün satıcısı ile iletişime geçmek var. Sizin tedarikçiniz olacak bu kişinin yaptığınız dropshippingden haberinin olması yazımızın devamında detaylı şekilde açıklayacağım pek çok avantaj sağlayacaktır.

Evet; mağazanızı açtınız, ürünü belirlediniz ve tedarikçi ile iletişime geçtiniz. Bir sonraki aşama ürünleri kendi mağazanızda listelemek. Bu ürünü, dropshipping yaptığınızı belirtmeden kendi mağazanızda kendi ürününüz gibi göstermeli, bu şekilde listelemelisiniz. Bunun için tedarikçiden fotoğraflar ve bilgileri alıp kendi mağazanıza yerleştirmelisiniz. Ürünü listelerken elbette dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de kar marjıdır. Piyasanın durumunu, kendi ihtiyacınızı ve müşteri beklentilerini göz önünde bulundurarak ürün üzerine kar marjınızı koyup, ardından listelemenizi tamamlamalısınız.

Ürünü listelemenizin ardından artık sipariş almaya hazırsınız. Bu noktada tek yapmanız gereken sık sık tedarikçi stoklarını kontrol etmek ve siparişleriniz için beklemektir. Tedarikçinizin stoklarını kontrol ederken faydalanacağınız bir metot ise bir sonraki başlıkta değineceğimiz XML Entegrasyonudur.

Ve nihayet ilk siparişinizi aldınız. Yapmanız gereken, tedarikçinizin mağazasına gidip ürünü sipariş etmek. Ancak burada farklı olarak yapacağınız şey ürünü kendi bilgileriniz ile satın alıp tedarik etmek yerine, size sipariş veren müşterinizin bilgilerini kullanıp tedarikçinizi müşterinize yönlendirmek olacak. Bu aşamadan sonra gerekli işlemleri tedarikçi yaparak ürünü müşterinize gönderecek ve siz de kendi belirlediğiniz kar oranında gelir elde edeceksiniz.

Dropshipping metodu, yalın bir anlatım ile bu şekilde işliyor. Peki son zamanlarda oldukça popular olan stoksuz e-ticaret neden tercih ediliyor?

XML Entegrasyonu Nedir?

XML entegrasyonu, tedarikçi yönetiminizin önemli bir parçasıdır. Bu entegrasyon e-ticaret siteleri arasında çalışır ve ürün veya hizmet bilgilerinin aktarımını sağlar. İki firma arasında takip edilmesi ve güncellenmesi gereken verileri periyoduk cetvellerde aktaran, programlama dillerinin birbiriyle uyumlu olmasını sağlayan istemci ve sağlayıcılar arasında bir çevirmen görevi gören bağlayıcıdır. Dropshipping yapan satıcıların ve tedarikçilerinin XML Entegrasyonundan faydalanması pek çok açıdan kendilerine avantaj sağlar. Bu sayede ürün hakkında stok bilgisi gibi bilgilerin sık sık güncellenmesi, satıcının satışlarını sağlıklı sürdürmesine olanak sağlar.

Dropshipping İçin Ne Kadar Zaman Harcanmalı?

İşte bu noktada dropshipping’i insanlar için makul kılan temellerden biri karşımıza çıkıyor. Çoğu kişinin dropshipping nedir öğrenmeden önce tahmin edemeyeceği kadar az vakit ayırarak günlük hayatınızda stoksuz e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun sebebi, bu işin dinamiklerinin sizi pek çok külfetten kurtararak para kazanmanıza izin vermesidir. Bir ürün tasarlamak, onu üretmek, depolamak, paketlemek ve kargolamak gibi aşamalardan geçmeden ticaret gerçekleştiriyorsunuz. Yapmanız gerekenler sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz ürünü satan tedarikçiler bulmak ve kendi mağazanızda bu ürünü listeleyip satışa koymak. Siparişinizi aldıktan sonra bu siparişi tedarikçiye iletiyorsunuz ve satış gerçekleşmiş oluyor. Ticaretin gerekli kıldığı bazı aşamalardan muaf olmanız, size çok fazla zaman kazandırıyor. Bu özelliği sayesinde dropshipping yapmak için günlük hayatınızı tamamen değiştirip bu işe odaklanmanıza gerek kalmıyor. Ancak bu kolaylıklar, dropshipping ile e-ticaret yapmayı her isteyenin yapabileceği basit bir iş olduğunu göstermiyor. Elbette bu işte başarılı olabilmek için birtakım özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Kimler Dropshipping Yapabilir?

Dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır artık biliyoruz. Fakat maalesef dropshipping nedir‘i bilmek bu işi yapmak için yeterli değildir. Herhangi bir işte olduğu gibi, stoksuz e-ticarette de başarılı olabilmek için sizi diğerlerinden ayıran bazı özelliklere sahip olmanız gerekir.

Bu işte size büyük katkısı olacak özelliklerin başında planlı olmak geliyor. Ne yapacağınızı bilmeden başlamak, nasıl ilerleyeceğinizi kestirememek size zaman kaybından başka bir şey getirmeyecektir. Sistematik bir şekilde Pazar taraması, ürün değerlendirmesi, ürün listelemesi gibi adımları izleyebilmelisiniz. Ayrıca nazik, anlayışlı ve problem çözücü olmanız, dropshipping yapacaksanız sahip olmanız gereken kişilik özelliklerinin başında geliyor. Dropshipping nedir tam anlamıyla anlayan bir insanın rahatlıkla tahmin edebileceği bir diğer önemli özellik ise gözlem yeteneği. Büyük bir pazarın içindesiniz ve kendinize yer bulmaya çalışıyorsunuz. Bu noktada doğru gözlemler yapmanız, çevrenizdeki yeni olayları, yeni trendleri takip etmeniz hiç şüphesiz ticari kariyerinizi belirleyen temel faktörlerden olacaktır.

Dropshipping nedir, dropshipping nasıl yapılır ve nasıl özellikler gerektirir biliyorsunuz. Artık siz de kararınızı verdiniz ancak bu işe girmeden önce bana neye mal olur diye mi düşünüyorsunuz?

Dropshipping Yapmanın Maliyeti Nedir?

Dropshipping yapmanız için sizi teşvik etmesi gereken bir diğer konu ise maliyetidir. Çünkü birkaç basit gider dışında neredeyse masrafı yok diyebiliriz. Daha önce stoksuz e-ticaret sayesinde ticaret yaparken ilgilenmeniz gerekmeyen konulardan bahsetmiştik. Sadece bir aracı işlevi görecek olmanız sizi çoğu masraftan kurtarıyor. Ancak elbette bazı giderleriniz olacaktır. Onları ise şu şekilde sıralamamız mümkün.

  • Mağaza açma ve kullanma ücreti. Kullanacağınız e-ticaret sitesine göre miktarı değişmekle beraber, bu siteler bünyelerinde açtığınız mağazanız için belli ücretler talep etmektedirler.
  • Satışını yaptığınız ürünlerin maliyeti. Dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır başlıkları altında belirttiğimiz gibi, ürününüz sipariş edildiğinde sizin tedarikçinizden satın almanın gerekmektedir. Üzerindeki kar marjınız ile beraber harcadığınız parayı geri alsanız da, bunu da bir gider kalemi olarak görebilirsiniz.
  • Reklam ücretleri. Belki de sizin için en büyük maddi yük olacak reklamlar, stoksuz e-ticaret için kesinlikle bir zorunluluk değildir. Ancak mağazanızın reklamını yapmak, zorunluluk olmasa da işletmenizi büyütmeniz için çok faydası olabilecek bir durumdur. Yatırımınıza bağlı olarak reklam verip vermeyeceğinize, vereceğiniz reklamın genişliğine karar vermeniz gerekiyor.

Ensi maliyeti kadar önemli olan bir diğer konu ise dropshipping‘in kazançlarıdır.

Dropshipping Ne Kadar Kazandırır?

Şunu söyleyebilirim ki, tüm bu konu başlıkları arasından cevaplaması en zor olan dropshipping kazancı. Bunun altında yatan sebep ise kazanılacak paranın tamamen satıcıya bağlı olmasıdır. Dropshipping nasıl yapılır tamamıyla kavrayan bir insan, planlı ve istikrarlı bir şekilde ilerleyerek milyonlarca liralık cirolar yapabilecek geleceğe sahiptir. Çünkü stoksuz e-ticaret size internet gibi geniş bir Pazar alanı sağlar. E-ticaret bilgi platformunun sağladığı bilgiye göre, 2021 yılında ülkemizde 381,5 milyar liralık e-ticaret hacmi gerçekleşmiştir. Bu veri, içerisinde bulunduğunuz pazarın sınırlarının ne kadar geniş olduğunu böylece sizin kazanabileceğiniz paranın sınırlarının da çok geniş olduğunu göstermektedir.

İnsanların dropshipping hakkında merak ettikleri elbette bunlarla kalmıyor. Çoğu kişinin merak ettiği, belki de birçoğunu çekindiren konu ise işin hukuki boyutu.

Dropshipping Yasal Mı?

Evet; dropshipping dünya genelinde binlerce satıcının kullandığı, ülkemizde de yapılmasında yasal herhangi sakıncanın olmadığı bir e-ticaret metodudur. Dropshipping vergisi de mevcut değildir. Ancak satış hacimleriniz büyüdükçe, devlete yapmanız gereken gelir beyanı ile ilgili muhasebecinize danışmanızda fayda olacaktır.

Dropshipping nedir, dropshipping nasıl yapılır, ne kadar maliyeti vardır ve ne kadar kazandırır, yasal mıdır gibi pek çok sorunun cevabını artık biliyoruz. Gerekli bilgilere ve yatırıma sahip olduktan sonra mağazanızı açtınız ve dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapacaksınız. Bu noktada sizleri ayrıca dikkat etmeniz gerekecek hususlar hakkında bilgilendirmek istiyorum.

Dropshipping Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her ne kadar başlaması ve uygulaması fazla zorluk içermese de dropshipping yaparken önem vermeniz gereken bazı konular vardır.

  • Güvenilirlik. Yalnızca dropshippingde ve e-ticarette değil, herhangi bir ticaret biçiminde taraflar arasında güvenilirlik çok önemlidir. Ancak özellikle e-ticarette, başarılı olmak istiyorsanız müşterilerinizin size olan güveni hatsafhada olmalıdır. Çünkü e-ticaret, sanal bir ortamda gerçekleşir ve taraflar birbirlerini tanımazlar. Bu noktada sizinle alışveriş yapan kullanıcıların olumlu geridönüşleri, yorumları, hakkınızda yapılan olumlu değerlendirmeler diğer müşterilerinizin sizin hakkınızda fikir sahibi olmalarını sağlar. Önünde onlarca seçenek olan müşteri, aralarından en çok beğenilen, sevilen ve olumlu değerlendirilenleri seçme eğiliminde olacaktır. Daha fazla kazanmak, daha çok satmak gibi amaçlar yüzünden yapacağınız hatalarla müşteri güvenilirliğinizi kaybetmeniz, sizin için hiç iyi olmayacaktır.
  • Rakiplerinizi ve pazarı iyi analiz edin. Unutmayın ki çok geniş bir pazarın içinde olmanız rakip sayınızın da fazla olduğunu gösterir. Sizin satmaya çalıştığınız ürünü büyük ihtimalle sizin dışınızda onlarca satıcı daha satışa sunacak. Rakip mağazaların önünde olabilmeniz, onları iyi tanıyıp analiz etmenizden geçiyor. Rakipleriniz ürün için ne kadar fiyat biçiyor, ürünün hangi özelliklerinden bahsedip tanıtımını yapıyor, kullandığı metodlarla nasıl satış oranlarına sahip oluyor? Bu gibi soruları sürekli kendinize sorup, rakiplerinizi takip etmelisiniz. Onların başarılı yönlerini kendinize uygulayıp, başarısız olmalarına sebep açan özelliklerinden ders çıkarmanız mağazanızı geliştirmeniz için büyük rol oynayacaktır.
  • Doğru insanlarla çalışın. Her ne kadar kendi işinizi yapıyor olsanız da bu süreçte tedarikçilerle beraber çalışmak zorundasınız. Bu yüzden tedarikçilerinizi iyi seçip onlarla iyi ilişkiler kurmak herhangi bir problem anında çözüme daha kolay ulaşabilmeniz açısından çok önemlidir. Bir diğer husus da tedarikçinizin dropshipping nedir ve dropshipping nasıl yapılır biliyor olması. Çünkü sizinle çalışırken yapacağı ticaret, tek başına yaptığından daha farklı işliyor olacak. Tedarikçinin bu bilinçte olması ve sürecin işleyişi hakkında bilgi sahibi olması, sorunlarınıza üretilecek çözümler noktasında yardımı dokunmasını sağlayacaktır. Ayrıca aranızdaki ilişkinin iyi olması, müşterinin problemlerine karşı “olay benim sorumluluğumdan çıktı, uğraşması gereken ensing” yaklaşımında olmaması için oldukça önemlidir.
  • Ürünlerin kalitesinden emin olun. Daha önce de değindiğimiz gibi, müşterilerinizin memnuniyeti sizin için çok önemlidir. Onlara satış anında ve satış sonrası yapacağınız destek kadar, ürününüz ile ilgili tatminleri de oldukça değerli. Müşteriler satın aldıkları ürünlerde her zaman maksimum fiyat/performans dengesi gözeteceklerdir. Onlara en makul fiyata en kaliteli ürünleri satmanız mağazanızın değerini artıracaktır. Bu memnuniyeti sağlayabilmeniz için ürünlerinizin kalitesinden emin olmanız gerekiyor. Bunun yolu da elbette ürünleri bizzat denemenizden geçiyor. Satışını yaptığınız ürünleri alıp denemek, sizin için ekstra masraf oluşturacaktır ancak şunu unutmamalısınız ki bunun sonucunda elde edeceğiniz getiriler çok daha değerli olacaktır. Bu sebeple dropshipping yapacağınız ürünleri satın alıp denemekten çekinmemeli, sattığınız ürünlerden emin olmalısınız.
  • Müşterilerin sorularına olabildiğince hızlı cevaplar vermelisiniz. E-ticaretin dezavantaj sayılabilecek yanlarından biri de müşterinin satın alacağı ürün ile fiziki teması olmadığı için kısıtlı bilgiye sahip olmasıdır. Satın alacakları ürün hakkında ellerindeki bilgi kaynakları ürünün fotoğrafları ve açıklaması ile kısıtlı kalıyor. Bu sebeple kullanıcılar ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek için sık sık satıcılara sorular yöneltmektedir. Bu soruların kaynağı ürünün kendisi olabildiği gibi bazı zamanlar da kargo hakkında olabilmektedir. Bu noktada ürünün kargo işlemlerinden sorumlu olan tedarikçinizle iletişimde olmanız sizin için büyük önem taşıyor. Ayrıca kullanıcıların soruları sadece satın almadan önce, ürün hakkında olanlarla bitmiyor. Zaman zaman iade ve değişim gibi satış sonrası konular için de sorular soulduğu görülüyor. Bu konuda da dikkatli olmanız ve bu sorulara önem göstermeniz işletmenizin devamlılığı için oldukça faydalı olacaktır.

Dropshipping nedir? Dropshipping nasıl yapılır? Artı ve eksi yönleri nelerdir gibi konuların yanında artık dropshipping yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de biliyorsunuz. Herhangi bir işte olduğu gibi burada da sizden daha tecrübeli insanların bilgilerinden faydalanmanın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, bu yolda size destek sağlayacak en önemli kaynaktan söz etmek istiyorum. Dropshipping danışmanlığı. Dropshipping danışmanlık, e-ticaret ve dropshipping yapıp başarılı olmuş, bu konularda bilgi ve deneyime sahip insanların yeni girişimcilere destek olmasını temel alan bir hizmettir. Yeni başlayacağınız bu macerada size bilgi ve deneyimleriyle destek olacak, kazancınızı artırmanıza yönelik destek sağlayacak insanlarla iletişim halinde olmanız; işinizde daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır.

NEDIR2
dropshipping nedir

Dropshipping Platformları

Stoksuz e-ticaret yaparken size ait olan e-ticaret sitenizi kullanmak haricinde diğer platformlarda veya pazaryerlerinde satış yapabilirsiniz.

İşte kullanabileceğiniz bazı dropshipping platformları:

GittiGidiyor Dropshipping

GittiGidiyor, üyelik ve mağaza açma maliyetleri sebebi ile yeni girşimcilerin çokça tercih ettiği bir platform. Bunun sebebi herhangi bir mağaza ücreti ve aidat istenmemesi. Komisyon oranlarının da makul derecede tutulması, GittiGidiyor’u rakipleri arasında avantajlı bir konuma taşımaktadır. Ayrıca satıcılara güven veren bir diğer özelliği ise GittiGidiyor’un dünya genelinde büyük bir hacme sahip eBay platformunun bünyesi altında bulunuyor olması.

N11 Dropshipping

  • Tercih edebileceğiniz bir diğer yerli sanal pazar alanı ise N11. Şirket kurulum sürecinde de desteklerinden faydalanabileceğiniz N11, kullanıcı sayısı ve hacmi ile de göze çarpan bir e-ticaret sitesidir.

Trendyol Dropshipping

  • Belki de rakipleri arasında en fazla kullanım oranına sahip olan Trendyol sık sık başarılı pazarlama teknikleri ile karşımıza çıkmaktadır. Şirket kurmanızı istemeden bünyesinde dropshipping yapmanıza izin veren Trendyol, bu özelliği ile dikkat çekse de, yüksek komisyon oranları nedeniyle satıcıları düşündürmektedir.

Hepsiburada Dropshipping

  • Türkiye’nin en eski e-ticaret platformalırndan olan Hepsiburada ise karşınızdaki bir diğer yerel pazar seçeneğidir. Köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle bünyesinde çok sayıda kullanıcı bulundurur. Ancak Hepsiburada, mağaza açma ve dropshipping yapma talebindeki satıcılardan istediği yoğun bilgi ve belgeler nedeniyle girişimcilerin tereddüt etmesine neden olmaktadır. Bir diğer dezavantajı ise; Hepsiburada, tedarikçiler ile anlaşıp kendi dropshipping yapan bir firmadır. Bu, kendilerinin de size rakip olacağını gösterir.

eBay Dropshipping

  • Yerli seçenekleri tercih edebileceğiniz gibi, global firmalar ile çalışıp daha geniş çaplı ticaret yapma fırsatı da bulmanız mümkün. Bu noktada elinizdeki seçeneklerden biri de eBay. eBay, dünya genelinde oldukça popular olan bir pazar yeridir. Global hizmet sunan bu şirket, kullanıcılarına bazı kısıtlamalar neticesinde dropshipping yapma imkanı sunmaktadır. Burada dropshipping yapacaksanız, çalışacağınız tedarikçiniz bir toptancı olmak zorunda. Perakendecilerin veya başka pazar yerlerinin tedarikçiniz olması durumunda eBay, bünyesinde dropshipping yapmanıza izin vermeyecektir. Aksi taktide birtakım yaptırımlar uygulayacaklarını da belirtmektedirler.

Amazon Dropshipping

  • Dünya genelinde en çok kullanıcıya sahip, en çok alışverişin yapıldığı ve en büyük ticaret hacminin olduğu e-ticaret platformu Amazon’dur. Dropshipping yapmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olan Amazon, bu konuda satıcıların bazı temel kurallara uymak kaydıyla önünü açmaktadır. En hassasiyet gösterdikleri nokta, satışı yapılan ürünün paketinde ve faturasında aracılık ettiğinizi gösteren herhangi bir işaretin olmaması. İade taleplerini de sizin karşılamanızı beklerler. Amazon’da dropshipping yapmaya başlamak için bir miktar para ödeyerek satıcı hesabınızı açmanız yeterlidir. Ardından, yaptığınız satışlar üzerinden kargo maliyeti, komisyon gibi masraflar düşürülür ve belli periyotlarda ödemenizi alırsınız. Bu platformda satış yaparken, bazı dropshipping yazılımları kullanarak öne çıkmanız mümkün olduğu gibi, daha önce de belirttiğimiz danışmanlık yöntemi ile profesyonel destek alarak kazancınızı katlayabilirsiniz.

Dropshipping’e Nasıl Başlanır?

Dropshipping yani stoksuz e-ticaret modeli hakkında yukarıda birçok bilgi verdik. Şimdi de bunları toplayarak sizlere stoksuz e-ticareti nasıl yapabileceğinizi, ana hatları ile bahsedeceğiz.

Dropshipping e nasıl başlanır ipuçları işte aşağıda:

  • Dropshipping İşletmeniz için İş Fikri Üretin

Dropshipping bildiğiniz gibi temel olarak ürün satmaktır ancak tahmin edeceğiniz gibi her ürünün kar marjı ve satılma oranları bir değildir. İşte bu nokta satış için uygun gördüğünüz ürünler rastgele olmamalıdır.

Bu rastgeleliği bırakıp düzenli bir iş planı oluşturmalısınız. İlk önce kime ürün satmak istediğinize karar verin ardından da bu kitlelerin neye ihtiyacı var, sorunları nelerdir diye düşünüp bu sorunlara çözümler bulacak ürünleri belirleyin. Bu sayede müşteriler ürün portfolyonuzu değerli görecektir.

Unutmayın ki sattığınız ürünler hem alıcı hem de satıcı için bir değere sahip olmalıdır. Bu sebeple sattığınız ürünün kâr marjını ve bu yapının size gelecekte de para kazandırıp kazandıramayacağını öğrenmeniz sizin için önem arz etmektedir.

Bu noktada Google Trends ile ürünlerinizin trend olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Eğer niş ürünler konusunda pek de iyi olmadığınızı düşünüyorsanız diğer aşama size uygun ürün sağlayıcısını (tedarikçiyi) bulmaktır.

Adaylarınızı çok sıkı bir eleme sürecinden geçirmeniz mağazanızı gelecek tehlikelerden koruyacaktır. Şu kategorilerde inceleyebilirsiniz: Güvenilirlik, ticari politikaları ve ürün kalitesi…

Bu başlıkları iyice inceleyin ve dropshipping tedarikçinizin ileride mağazanız için bir tehdit oluşturmayacağından olabildiğince emin olun.

Aşağıdaki soruları ürünlerinizi seçerken göz önünde bulundurmanız durumunda doğru ürünleri seçme oranınızı arttırabilirsiniz.

  1. Niş ürününüz ne kadar popüler?
  2. Hangi tür tedarikçiler ile çalışacaksınız?
  3. Nerelere ürün satmayı düşünüyorsunuz?
  • E-ticaret için Pazar Analizi Yapın

Pazar analizi içinde bulunduğunuz iş alanının detaylı bir incelemesidir. İçerisinde rakip analizi, hedef pazarlar ve stratejiler bulunur. Dropshipping yapmak isteyenler için atlanmaması gereken bir adımdır. Pazar analizi işletme geleceği için fazlası ile önemlidir.

İyi bir Pazar analizi şu sorulara cevap verecek nitelikte olmalıdır:

  1. Potansiyel müşterilerim kimler?
  2. Bu müşterilerin ihtiyaçları nelerdir ve neleri satın alırlar?
  3. Pazarın hacmi ne kadar ve insanlar bu ürün için ne kadar ödemeyi göze alıyorlar?
  4. Benim rakiplerim kimler? Hangi yönleri benden güçlü veya zayıf?

İyi bir Pazar analizinin nasıl yapılacağını sizlere kısa başlıklar ile bahsedeceğiz.

  1. Sektörün büyüklüğü ve maddi değeri ne kadardır, araştırınız.
  2. Hedef kitlenizi düzgün belirleyin.
  3. Pazar hacmini ve muhtemel müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını analiz edin.
  4. Rakiplerinizi çok yakından takip edin ve inceleyin.
  5. SWOT analizi yapın.

Yaptığınız dropshipping Pazar analizini temele alarak sağlam bir ürün portfolyoya sahipseniz, tedarikçi bulma kısmı çok zorlamayacaktır.

  • Dropshipping için Tedarikçi Bulun

Stoksuz e-ticaret için tedarikçi olmaz ise olmazdır. Tedarikçi şirketlerinin güvenilirliğinden ve isteklerinize uygunluğundan emin olun.

Dropshipping tedarikçisi arayışında iken dikkat etmeniz gereken bazı ipuçları şunlardır:

  1. Kanunlara uygun ve yasal iş yaptıklarından emin olun.
  2. Şirketin iletişim kanallarının doğruluğunu kontrol edin.
  3. Çalışanların deneyimli ve ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olabilecek durumda olup olmadığını kontrol edin.
  4. Ürün kalite incelemesini yapın.
  5. Ambalaj kalitesini kontrol edin.
  6. Sipariş gönderim ve karşılama kriterlerinize uygunluğundan emin olun.

Güvenilir bir dropshipping ürün sağlayıcısı ile çalışırsanız, müşteri kaybetme ve yeni müşteri elde edememe konusundaki endişelerinizi azaltacaktır.

  • Dropshipping Detaylarına Odaklanın

Online bir mağaza işletmek ve vitrine yeni ürünler eklemek emek ister. Çünkü göz önünde bulundurmanız gereken bazı kriterler mevcuttur.

Kargo Masrafları:

Müşterilerinize uygun kargo masraflarını ve hesaplamalarını yapmalısınız. Bunu yaparken yararlanabileceğiniz 3 farklı tarife bulunmaktadır:

  1. Ürüne göre kargo ücreti
  2. Ürün ve mesafeyi göz önünde bulundurarak kargo ücreti
  3. Sabit bir kargo ücreti

Vergiler:

Vergiler ülkelerin en çok dikkat ettiği noktalardan biridir. Satmak istediğiniz ürünler için Türkiye’de ne kadar vergi vermeniz gerektiğini hesaplayın ve fiyat politikanızı bunu göz önünde tutarak oluşturun.

Bu işlemler için bir vergi uzmanına danışmak gelecek tehlikelerden sizi uzak tutacaktır.

Ödeme Yöntemleri:

Ödeme yöntemleri müşteriler için basit olmalı ki müşteri sorunsuz bir alışveriş deneyimi elde edebilsin. Bu kısma dikkat etmeniz ve müşteriyi yormamanız önemlidir.

Ayrıca ödeme yönteminin sizden düşük ücretler aldığından da emin olun. Yüksek kesinti kâr marjınızı düşürecektir.

Dropshipping Eğitimi Veren Firmalar Nelerdir?

Dropshipping yukarıda da bahsettiğimiz gibi her geçen gün dijitalleşen dünyada büyüyen e ticaret hacminde önemli bir paya sahip bir e-ticaret modelidir. Bu stoksuz e-ticaret modelini yapabilmek için tabi ki de bazı destekleri almak gerekir. Daha doğrusu nasıl dropshipping yapılacağından tutun da en etkili satış yöntemlerine kadar her türlü eğitimleri içeren danışmanlık firmalarından yardım almak en sağlıklısıdır. Aksi takdirde yapılacak bazı hatalar sonucunda hesabınız suspend sorunu ile karşılaşma tehlikesi yaşamaktadır. Ve şunu da unutmamak gerekir ki piyasada bu işi iyi yaptığını söyleyip hakkı ile yapan çok azdır. Bu noktada alınacak danışmanlık eğitiminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına, firmanın güvenilirliğine, eski öğrenci profillerine ve danışmanların profesyonellik seviyelerine dikkat edilmelidir.

ÖBu noktada özellikle MZN Danışmanlığa dikkat çekmek istiyoruz. Şirketimiz bugüne kadar birçok bireysel veya kurumsal şirkete danışmanlık yaparak hem kendini ve verdiği eğitimlerin kalitesini kanıtlamış bulunmaktadır. Piyasada en yüksek suspend çözme oranı ile liderlik etmekteyiz. Farklı disiplinlerde (fba, dropshipping, arbitraj) eğitimler vererek öğrencinin istediği e-ticaret alanında profesyonelleşebilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Bu konuda da piyasada yer alan bilinmedik firmalara paranızı kaptırmamanızı önemle rica ederiz. Bizim ve sizin de bildiğiniz gibi paranın değeri son günlerde gittikçe artmaktadır. Biz paranıza değer katmak için varız.

Dropshipping ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Dropshipping başlığı çok geniş ve detaylı bir alandır. Bu sebeple sadece dropshipping nedir ve dropshpping nasıl yapılır sorularının cevaplarına odaklanmak geri kalan konuları gözden kaçırmanıza sebep olabilir. Stoksuz e-ticaret hakkında daha fazlası sizin için hazırlandı.

Dropshipping yasal mı?

Tabi ki, de dropshipping yasaldır ve kullanımında sakınca olmayan bir e-ticaret modelidir. Şirket işlerinizi yani faturalandırmaları ve diğer bütün gereklilikleri yasal olarak yerine getirdiğiniz sürece stoksuz e-ticaret modeli olan dropshipping yasaldır.

Dropshipping ne kadar kazandırır?

Klasik e-ticarette olduğu gibi, stoksuz e-ticarette de ne kadar çok kazacağınız size bağlı bir durum. Bu yüzden ne kadar kazanacağınıza dair net bir miktar vermek doğru olmaz. Girdiğiniz sektöre göre, kullandığınız pazarlama tekniklerine ve tedarikçinizin kalitesine bağlı olarak zarar da edebilirsiniz, aylık 30.000 TL’den daha da fazla kazanabilirsiniz.

Dropshipping tehlikeli mi?

Dropshipping yaparken karşılaşabilecekleriniz sizin ellerinizdedir. Bu satış tekniği kendi başına tehlike arz etmemektedir ancak birlikte çalışacağınız tedarikçileri çok iyi araştırıp sorgulamazsanız dolandırılma ihtimali hep vardır. Tavsiyemiz hem tedarikçi hem de Pazar araştırmalarını çok iyi yapmanızdır.

Türkiye’de dropshipping yapılır mı?

Evet, tabi ki de Türkiye’de dropshipping yapmak mümkündür. İster XML veren şirketlerle stoksuz e-ticaret yapın, isterseniz de tecarikçilerinizi kendiniz bularak e-ticaret yapabilirsiniz.

Dropshipping ödemeleri nasıl alınır?

Eğer e-ticaret siteniz size aitse dropshipping ödemelerinizi Sanal POS yardımıyla alabilirsiniz. Başka platformlardan ve e-ticaret sitelerinden yaptığınız dropshipping ödemelerinizi ise o pazaryerlerinin desteklediği ödeme yöntemleri ile elde edersiniz.

Dropshipping için sermaye gerekir mi?

Her iş için gerektiği gibi dropshipping için de bir sermaye gerekmektedir. Ancak bu sermaye diğer e-ticaret veya perakendecilik ile kıyasla çok daha azdır.

 
[youtube]gAeLLwyT_KI[/youtube]

ALANINDA EN İYİ DANIŞMANLIK FİRMASI OLARAK BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

Amazon Dropshipping Hakkında daha fazlası için…

Bizi Arayın

Ürün, kategori ya da marka ara...