Stoksuz E-Ticaret Nedir?

Stoksuz e-ticaret, son yıllarda özellikle pandeminin de önemli etkisi ile büyük yükseliştedir. Gün geçtikçe daha sık duyduğumuz bu kavram insanların aklına ilk olarak şirketlerin ürünlerini fiziksel değil internet üzerinden sattığı düşüncesini getirir. E-ticaret bu şekilde yapılabilmesine ek olarak, depolama gerektirmeden de sürdürülebilmektedir. Bu yazımızda e-ticaretin depolama gerektirmeyen versiyonu olan stoksuz e-ticaret hakkında konuşacağız.

Evinde otururken para kazanmak isteyen, ek iş yaparak gelir elde isteyen veya aile ekonomisine katkıda bulunmak isteyenlerin en verimli para kazabileceği alanlardan biri e-ticarettir. Bu alanda çalışmak isteyen herkes, yaptıkları araştırmalarda stoksuz e-ticaret adı verilen bir teknik ile karşılaşmaktadır. Bu aşamada girişimcilerin aklında “stoksuz e-ticaret nedir? Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? Stoksuz e-ticaret yapmak için neler gereklidir?” gibi bir takım sorular gelmektedir. Bir bilgisayar ve bir internet bağlantısı ile hemen bugün yapmaya başlayabileceğiniz bu iş nedir gelin anlatalım.

E-ticaret nedir?

E-ticaret; geleneksel ticaretin günümüz teknoloji dünyasına ve bunun şartlarına uydurulmuş, internet üzerinden yapılan ticarettir. E-ticaret sayesinde alışverişler fiziksel dünyadan sanal dünyaya genişlemiş, daha geniş pazar ve ürün yelpazesi kullanıma açılmıştır.. İnsanların fiziksel olarak satış alanlarına gidip, görüp, seçip, beğenip ardından ödeme yaparak gerçekleştirdiği alışverişlerin yerini günümüzde dijital cihazlar üzerinden yapılanlar almıştır.

Günlük hayatta fiziksel olarak yapmamız gerken bir çok işi sanal dünyada da yapabilir hale geldik. İnternet bu şekilde gün geçtikçe hayatlarımızda daha büyük yer kaplamaya başlarken, ticaret sektörü de bu pastadan büyük bir dilim aldı. Yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret, 1994 yılında başladı diyebiliriz. Bu girişimin öncüsü, şuan dünyanın en zengin insanlarından biri olarak çoğumuz tarafından tanınan Jeff Bezos oldu.

E-ticaret Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret, kullandığınız platforma, pazarınıza, üretmenize ya da üretmemenize, tedarik şeklinizde ve daha pek çok standarda göre değişiklik gösterir. Ancak bugün konumuz olan depolama üzerinden ilerleyeceğiz.

İnternet üzerinden ürün satarken iki farklı yol izleyebilirsiniz. Bunlardan biri depo kullandığınız stoklu e-ticaret iken diğeri herhangi bir depolama kullanmadığınız stoksuz e-ticarettir.

Stoklu E-ticaret Nedir?

Stoklu e-ticaret, genelde üreticinin bizzat yaptığı, üretilen ürünlerin bir yerde depolanıp müşteriye oradan ulaştırılarak yapılan satış yöntemidir. Çoğunlukla orta ve yüksek sermaye sahibi şirket ve kişilerin tercih ettiği bu yöntemde, düşük maliyet ile fazla sayıda üretip satışlardan kar etmek amaçlanır. Üretim yapmayan fakat sermaye sahibi olup toplu alımdan kar etmek isteyen girişimciler de stok kullanarak e-ticaret yapmaktadır.

Peki stoksuz e-ticaret nedir ve nasıl yapılır ?

Stoksuz E-ticaret Nedir?

Stoksuz e-ticaret, adından da anlaşılabileceği gibi stok yani depolama olmadan satış yapma yöntemidir. Satıcıların ürün depolamak yerine müşteri sipariş oluşturduktan sonra 3. taraf tedarikçiden temin edilen ürünü müşteriye ulaştırarak gerçekleştirilir. Stoksuz e-ticaret aynı zamanda dropshipping olarak da bilinmektedir. Dropshipping, üretici ile son müşteri arasında bir köprü olarak da tanımlanmaktadır. Bu ticaret modelinde stok tutulmaz. Yani satıcı, fiziki olarak ürüne sahip değildir. Satışı yapılan ürün, doğrudan tedarikçi firma tarafından müşteriye gönderilmiş olur.

Bu yöntemi yalnızca bireysel satıcılar ya da şirketler tarafından kullanılmaz. Birçok e-ticaret firması da stoksuz e-ticareti sayesinde gelir elde eder.

stoksuz e-ticaret nedir
stoksuz e-ticaret nedir

Stoksuz E-ticaret Yalnızca Bireysel mi Yapılabilir?

Hayır. Stoksuz e-ticaret nedir diye araştırma yapan pek çok kişinin düşündüğünün aksine, bu yöntemi yalnızca bireysel girişimciler kullanmaz. Şirketlerin yapabildiği gibi, e-ticaret firmaları da buradan gelir elde eder.

Örneğin; bir e-ticaret firması, web sitesine çok talep gören bir ürünü ekleyebilir. Bu ürünü satan tedarikçi ile bir anlaşma yapılır. E-ticaret sitesi üzerinden bu ürün satıldığında tedarikçiye bilgi verilir ve tedarikçi ürünü doğrudan müşteriye gönderir. Böylece stoklamadan ya da depolamadan ürün satılmış olur ve aracı görevi gören e-ticaret firması kar elde eder.

Stoksuz E-ticaretin Kolaylıkları

Stoksuz e-ticarette satıcı için sevkiyat, üretim ve paketleme gibi süreçler çoğunlukla müdahale gerektirmez. Satıcının ürünleri stoklaması, envanteri takip etmesi veya siparişleri fiziksel olarak alıp düzenlemesi gerekmez. Bunun yerine, üçüncü taraf bir tedarikçi, ürünleri satıcının adına müşteriye ulaştıracaktır.

Stoksuz satış, girişimciler için büyük bir fırsat çünkü mağaza işletmek, geleneksel perakende modeli kadar işletme sermayesi gerektirmiyor.

Fiziksel bir mağazada çalışanlar işe almanız, faturalar ödemeniz ve ürün stoklamanız gerekir. Bunun yerine açacağınız online mağazada halihazırda ürünleri ve satış ağları olan tedarikçiler ile çalışırsınız.

  • Maliyet Düşüklüğü

Milyonlarca girişimci, maliyetlerinin düşük olması ve lansman için daha az para gerektirmesi nedeniyle stoksuz satış için akın etmektedir. Stoksuz e-ticaret ile doğrudan dizüstü bilgisayarınız ile uzun vadeli ve sürdürülebilir bir iş kurmanız mümkün oluyor.

Stoksuz E-ticaret Nasıl Yapılır?

Stoksuz e-ticaret online olarak yürütülen bir süreçtir bu nedenle kendiniz için uygun bir e-ticaret sitesi bulmalı ve bir satıcı hesabı oluşturmanız gerekli. Ardından yaptığınız piyasa araştırması sonucuna hedef ve sermayenize en uygun olan ürünleri bulmalısınız. Artık yapmanız gereken, kendi satıcı hesabınızda, bulduğunuz ürünleri listelemek ve diğer satıcının fiyatına kendi karınızı ekleyerek satışa koymak. Stoksuz e-ticaret metodunun avantajlı tarafı da aslında bu noktada ortaya çıkıyor. Sipariş alana kadar boş vaktiniz kalıyor ve bu vakitte diğer işlerinizi halletme fırsatı buluyorsunuz.

  • Sipariş Almak

Yaptığınız listeleme sonucu müşteriye ulaştınız ve ilk siparişinizi aldınız. Bu noktada müşterinin talep ettiği ürün sizde değil ve müşteri bunu bilmiyor. Bu yüzden yapmanız gereken, siparişi almanızın hemen ardından müşterinin adres bilgilerini kullanarak ürünü tedarikçinizden sipariş etmek. Tedarikçinize sipariş vermenizin ardından artık sizin yapacağınız tek şey süreci takip etmek olacak. Müşterinizin ürün tedarik ve lojistik işlemleri tedarikçiniz tarafından hallediliyor olacak. Kısaca stoksuz e-ticaret yöntemi bu süreçten ibaret.

Stoksuz E-ticaretin Negatif Tarafları

Genel hatlarıyla stoksuz e-ticaret bir meslek olarak düşünüldüğünde oldukça cezbedici gelmektedir. Evinizden bile çıkmanıza gerek kalmamasının yanısıra, çabanıza bağlı olarak gelirinizi kendinizin belirlediğiniz bir süreç olması büyük avantaj. Ancak her zaman olduğu gibi burada da işin öteki boyutu var.

  • Düşük Oranlar

Stoksuz satışın dezavantajlarından biri, başlangıçta düşük marjlar beklemeniz gerektiğidir. Bu karlı olamayacağı anlamına gelmez ancak bazı nişlerde ürün marjının küçük olabileceğinin farkında olmalısınız.

  •  Lojistik

Birden çok tedarikçiden ürün alıyorsanız bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Tedarikçilerinizin her biri farklı bir nakliye çözümü kullanıyor olabilir, bu da hem sizin hem de müşterileriniz için sorun teşkil eder. Ayrıca tedarik sürecine doğrudan dahil olmamanız, doğrudan müdahil de olamayacağınızı gösterir. Bu, kargo işlemlerinde çıkan bir problemi yeteri kadar hızlı ve verimli çözemeyebileceğinizi gösterir.

  • Müşteri Desteği

Bu, siparişler ters gittiğinde veya tedarikçiler başarısız olduğunda ortaya çıkan başka bir sorundur. Yalnızca mağaza sahibi olduğunuz ve fazla kontrole sahip olmadığınız için siparişleri düzenlemek ve müşteri desteğini yönetmek size zaman zaman zorluk çıkarabilir. 

Stoksuz satışın en talihsiz dezavantajlarından biri, müşterileriniz şikayet ettiğinde suçu sizin üstlenmeniz gerektiğidir. Her şeyi doğru yapıyor olabilirsiniz ve tedarikçilerinizin sorunları varsa yine de sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Stoksuz e-ticarette, tedarikçileriniz adına sorumluluk almak ve hatayı üstlenmek iş modelinin bir parçasıdır.

  • Rakip

Rakiplerinizin fazla olması da bir diğer dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Stoksuz e-ticaretin avantajları, pek çok yeni girişimcinin bu alana yönelmesine yol açıyor. Yaptığınız satışları belli bir pazarda ve belli müşteri kitlesi için yaptığınız için, rakip satıcıların artması pastadan alacağınız payın küçülmesine yol açacaktır. Bu sebeple ürün ve Pazar tercihlerini doğru yapmak, müşteri memnuniyeti sağlamak ve kar oranını iyi belirlemek sizin için hayati öneme sahiptir.

Olumlu ve olumlu yönleriyle bu yazımızda stoksuz e-ticaret nedir ondan bahsettik. Stoksuz e-ticaret, dropshipping ve e-ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak ve hemen bugün internet üzerinden para kazanmaya başlamak için web sitemiz üzerindeki kanallar aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.

stoksuz e-ticaret nedir
Bizi Arayın

Ürün, kategori ya da marka ara...