Amazon İş Modelleri

Amazon’da Satış İçin İş Modelleri Nelerdir? Amazon’da Yapılabilecek İş Modelleri Nelerdir?

Amazon iş modelleri nelerdir? Bu yazıda da Amazon’da yapabileceğiniz iş modellerini anlatacağım.

Biliyorsunuz Amazon Dünya’nın en değerli şirketi. Amazon’da her saniyede 4.722 dolar, her dakikada 283.000 dolar ve her saatte 17 milyon dolarlık satış gerçekleşmekte. Bu satışlardan siz de pay almak istiyor olabilirsiniz ama Amazon’da yapılabilecek bir çok iş modeli var. Kendiniz için en uygun iş modelini seçmeniz çok önemli.  Peki, Amazon’da satış için hangi iş modelleri kullanılabilir? Şimdi sırayla iş modellerini tek tek ele alalım.

Amazon İş Modelleri

Burada Amazon iş modelleri hakkında konuşacağız. Amazon Prime üye sayısı 100 milyonun üzerinde. 2022 yılında bu devasa müşteri kitlesine hizmet sunmak için Amazon’da mağaza açan satıcı sayısı ise 1 milyonu aştı. Bu rakam, her gün yaklaşık 3 bin satıcının Amazon’da hesap açtığı anlamına geliyor. Cirosu, net kârı, satıcı sayısı ve en önemlisi de müşteri sayısı sürekli artan bu platformda satış yapmak kolay değil!

Peki, Amazon’daki devasa pastadan pay alabilmenin yolları nelerdir? İşte Amazon’da yapılabilecek iş modelleri…

Amazon’da yapılabilecek temelde 7 iş modeli vardır:

  • Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) İş Modeli
  • Amazon FBA — Private Label İş Modeli
  • Amazon FBM İş Modeli
  • Retail-Online Arbitraj İş Modeli
  • Amazon Affiliate
  • Amazon’dan tişört satma
  • Kitap satışı

Şimdi tek tek bu iş modellerini inceleyelim!

1. Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) İş Modeli

Dropshipping iş modeli kısaca stoksuz e-ticaret olarak tanımlayabileceğimiz ve Türkiye’de en çok bilinen Amazon iş modeli. Dropshipping iş modelinde siz ürünleri listeliyorsunuz, satış geldiğinde esas ürünü satandan alıp sizden alanın adresine gönderiyorsunuz.

Genel itibariyle stok tutmadan yapıldığı ve az sermaye ile başlanılabildiği için çok tercih edilen bir iş modeli ancak Dropshipping’in bir çok sıkıntılı tarafı var.

Dropshipping iş modelinin en önemli problemi suspend konusu. Suspend Amazon’un hesabı askıya alması anlamına geliyor. Amazon satıcıların Dropshipping yapmasına hem izin veriyor hem de vermiyor.

Bunlarla birlikte az maliyetle başlandığı söylense de Amazon’da satış gerçekleştikten ancak 14 gün sonra para hesaba yatırılmaktadır. Bunun Hyperwallet ya da Pioneer hesabına düşmesi de ortalama 3 gün süreceği için ortalama 17 gün boyunca nakit akışını sağlayabilecek durumda olmak gerekir. Ayrıca, Amazon’da dropshipping yapmanın iki önemli şartı bulunmaktadır. Bunlardan ilki; gönderdiğiniz ürünün paketinin üzerinde sizin adınızın yazması, ikincisi de iadeleri kabul etmeniz şartıdır. Bu şartları yerine getiremediğiniz takdirde hesabınızın askıya alınması oldukça olasıdır.

Dropshipping hakkında daha fazla bilgi için ->

2. Amazon FBA — Private Label İş Modeli

Amazon’da yapabileceğiniz iş modelleri arasında en uzun soluklu ve en gelecek vadeden iş modeli Amazon FBA — Private Label iş modelidir. FBA (Fulfilment by Amazon) modeli kısaca sizin ürünlerinizi Amazon’un deposuna gönderdiğiniz, sipariş geldikçe ürünleri Amazon’un hazırladığı, müşterilere kendisinin götürdüğü, müşteriler ile ilişkiyi Amazon’un kurduğu ve iptal, iade gibi işlemlerle Amazon’un uğraştığı bir sistem.

Amazon aslında e-ticarette bütün problemli işlerle kendisi uğraştığı için size FBA sisteminde sadece satışlarla uğraşmak kalıyor. Amazon’da kendi markanızı yaratıp başarılı satışlara ulaşabileceğiniz gerçekten uzun soluklu bir iş modeli.

Amazon’da biliyorsunuz prime üyelik sistemi var ve şu an Amazon’da 100 milyondan fazla prime üye var, yıllık 100 dolar vererek 2 günde bütün ürünleri ücretsiz kargo olacak şekilde alabiliyorlar. Amazon’da prime üyeler yılda 1500 dolardan fazla alışveriş yapıyor. Siz FBA modeli ile satış yaptığınızda Amazon sizin ürünlerinizi prime etiketi ile gösteriyor ve diğer satıcılara nazaran daha önde gösteriyor. Amazon’da FBA modeli ile kendi markanızı satışın diğer modellere kıyasla ciddi avantajları var.

3. Amazon FBM İş Modeli

Amazon FBA satış modelinin kardeşi konumunda olan Amazon FBM ise, (Ffulfillment by Merchant – satıcı tarafından yerine getirilme) anlamındadır. Depolama, müşteriye kargo ile gönderme ve iade gibi süreçler satıcının sorumluluğunuzda oluyor. Amazon FBA de Amazon FBM de uzun süreli iş modelleridir.

4. Retail-Online Arbitraj İş Modeli

Arbitraj iş modeli aslında fiyat farklarından faydalanarak gelir elde etmek şeklinde tanımlayabiliriz. Arbitraj iş modelinde genelde mağazalardaki indirimlerden faydalanarak ürünleri alıp Amazon’da satarak gelir elde edebilirsiniz. Retail Arbitraj fiziki mağazalarda gezerek indirimli ürünler bulup satmak, Online Arbitraj ise online mağazalarda gezerek indirimli ürünler bulup satmak şeklinde yapılıyor.

Aslında bu iş modeli sadece indirimli ürünler bulup satmak şeklinde yapılmıyor, örneğin bazı ülkelerde bazı markaların fiyatları daha uygun oluyor. Bu marka ürünleri orada alıp Amazon’da satarak da yapılabiliyor. Buna bir örnek olarak IKEA markasını verebiliriz. Türkiye’de IKEA da alacağınız bir ürün 30 TL iken Amerika Amazon’da aynı ürün 30 dolara satılıyor. 1 Dolar 7.5 TL olduğu için aradaki kur farkından ciddi kar elde edebiliyorsunuz.

Arbitraj iş modelinin en büyük sıkıntısı da aynı ürünleri 20–30 satıcının aynı listeden satması ve fiyat kırarak birbirleri ile rekabet etmeleri. Bir diğer sıkıntısı da bu iş modelinde marka ürünlerin satışının yapılması ve Amazon’un bazen ürünler için fatura — yetki belgesi istemesi.

5. Amazon Affiliate

Amazon gibi bir çok şirket bu şekilde affiliate mantığı ile çalışıyor. Affiliate iş modelini satış ortaklığı olarak tanımlayabiliriz. Siz Amazon’a müşteri kazandırdıkça oluşan satış başına komisyon alıyorsunuz. Bu satış yönteminde bir web sitesi aracılığı ile seçtiğiniz ürününün tanıtımı yapılır. Sonrasında ise ürünün Amazon’daki satıcısına yönlendiren bir link verilir. Nihayetinde bu linke tıklayıp 24 saat içinde ürün satın alan müşterilerin alışverişlerinden komisyon kazanılabilir.

6. Merch by Amazon (T-shirt Satışı) İş Modeli

Amazonda tişört satmak ise şu şekilde gerçekleşiyor; Amazon’un satıcılara sunduğu tişört basma hizmetinden faydalanarak tasarımlarınızı yapıp Amazon’a gönderiyorsunuz. Müşteri satın alımı gerçekleştirdikten sonra Amazon, sizin tasarımlarınız üzerinden tişörtleri basıp müşteriye gönderiyor. Siz de satıştan kâr payı alıyorsunuz.

7. Amazon’da Kitap Satmak

Amazon’da satış için ideal bir iş modeli de kitap satışı yapmaktır. Kitap satışı, Amazon’un ilk olarak başlattığı satış modelidir. Hala oldukça popüler bir satış modeli olmayı sürdürüyor. Siz de dilerseniz Amazon üzerinden kitap veya e-kitap satışı yapabilirsiniz.

Hemen Amazon’da satışa başlayın!

Bahsettiğimiz veriler ve iş modelleri vasıtasıyla online satıcılar için Amazon’un artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini anlıyoruz. Zira günümüzün bilgi arama motoru Google, ürün arama motoru da Amazon’dur.  Bu sebeple hiç vakit kaybetmeden e-ticaret satıcılarının Amazon’da satış için yerini alması gerekiyor. Doğru adımları atarak Amazon’da tercih edeceğiniz iş modeli ile sayısız müşteriye satış yapıp, yüksek cirolara ulaşabilirsiniz. MZN DANIŞMANLIK, Amazon uzmanı bir kadro ile profesyonel Amazon eğitimi ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Bizimle iletişime geçmek için ->

 

[youtube]lbzK_h-hsDY[/youtube]

Bizi Arayın

Ürün, kategori ya da marka ara...