Amazon satıcı hesabı açma
Amazon satıcı hesabı açma işlemlerini anlatmadan önce e-ticaret ve Amazon hakkında bazı noktalara değinmek istiyoruz. Son yıllarda hem ülkemizde hem de tüm dünyada pek çok kişinin gündemini meşgul eden konulardan biri e-ticarettir. Bildiğiniz üzere e-ticaret, temel olarak alışverişinizi internet üzerinden gerçekleştirmektir. Artık çoğumuzun hayatında büyük yer edinen bu kavram bazılarımız için ise ayrı bir anlam taşımaktadır.
Günümüzde pek çok insan, e-ticaret yaparak para kazanmakta. Özellikle son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan e-ticaret başarı öyküleri, çoğumuza bu konuda cesaret aşılamaktadır. Fiziksel olarak ulaşmanızın neredeyse imkansız olduğu yerlere ve müşterilere birkaç tık uzakta olma fikri kulağa oldukça hoş gelmekte.
Eğer şimdiye kadar az da olsa internet üzerinden alışveriş yapmışsanız büyük ihtimalle Amazon’u duymuşsunuzdur.
Amazon nedir?
Amazon, e-ticaret kavramının doğmasına sebep olmasının yanında, günümüzde dünyanın en büyük şirketleri arasında gösterilmekte ve milyarlarca dolar değerlemeye sahip olmaktadır.
Tarihi ve değerine ek olarak Amazon, dünya üzerindeki en geniş pazara ve müşteri kitlesine sahip e-ticaret platformu konumundadır.
Siz de takdir edersiniz ki, bu müşterilere ek olarak Amazon’da bir de müşterilere ürün sağlayan satıcılar bulunmakta.
Sayıları milyonları aşan Amazon satıcıları, her gün milyarlarca dolar ürün satışı yapmakta ve gelir elde etmektedirler. Size kendi ürünlerinizi üretip satma, başka üreticilerin ürünlerini satma ve hatta hiç sahip olmadığınız ürünleri bile satma(bkz. Dropshipping nedir?) imkanı tanıyan Amazon’da hemen bugün bir satıcı hesabı oluşturup para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Amazon satıcı hesabı nedir?
Amazon satıcı hesabı, Amazon’da satış yapmanız için sahip olmanız gereken hesap türüdür.
Pek çok kişi Amazon satıcı hesabı açma konusunda şirket sahibi olup olmamak gerektiğini merak eder. Cevap ise hayır. Amazon satıcı hesabı açmanız için bir şirket sahibi olmanıza gerek yok. Bireysel olarak hesabınızı açmanız mümkün.
Ancak daha kurumsal satıcılar için profesyonel satıcı hesabı opsiyonu da bulunmaktadır.
Amazon satıcı hesabı aylık ücretleri ülkelere göre değişiklik göstermekle beraber, Türkiye için satıcı hesabı ücreti aylık 99TL’dir.
Ancak Türkiye’de yaşıyorum o yüzden hesabımı burada oluşturup satış yapmam gerekiyor diye düşünmeyin. Amazon, size bu anlamda büyük bir özgürlük sağlamaktadır. Satışlarınızı Amerika’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar pek çok ülkeden istediğinizi seçip yapabilirsiniz.
Bu noktada hedef müşteri kitlenizi ve ürün pazarınızı iyi analiz etmeniz, satışlarınız için en verimli olacak ülkeyi tercih etmeniz gerekmektedir.
Amazon satıcı hesabınızı oluşturmadan önce bilmeniz gereken önemli konulardan biri de Amazon denetimleridir.
Müşteri deneyimlerini, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutan bir politikaya sahip olan Amazon, şuan geldiği noktada bu tutumunun en büyük pay sahibi olduğunun farkındadır.
Bu sebeple müşteri memnuniyeti konularında hiçbir zaman taviz vermemeye özen göstermektedirler.
Geliştirdikleri algoritmalar ve denetim sistemleri ile gözü sürekli satıcıların üzerinde olan Amazon, size de sık sık denetim altında tutacaktır.
Amazon satıcı hesabı denetimleri
Amazon satıcı hesabı açma konusunda pek çok kişi önyargılara sahiptir.
Bunların başında, bir Amazon satıcı hesabı açmak için öncesinde şirket oluşturmak gerektiği kanısı vardır. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi bu yanlış bir düşünce. Amazon şirketinin belirlediği kriterleri karşılayan her birey, şirket sahibi olup olmadığına bakılmaksızın satıcı hesabı oluşturup satış yapmaya başlayabilir.
Ancak bu haber size çok da rahatlatmamalı. Çünkü Amazon, müşterilerini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyebilecek her durum için katı denetlemeler oluşturmakta.
Satıcı hesabınızı oluştururken Amazon’un sizden sahip olmanızı beklediği kriterleri karşılamanız ve hesabınızı açmanız ne yazık ki artık rahat olacağınız anlamına gelmemektedir. Çünkü Amazon, müşteri deneyimlerinin ve güvenilirliğinin arkasında yatan çok detaylı algoritmalara sahip.
Bu algoritmalar her gün satıcıların hareketlerini takip etmekte ve herhangi bir olumsuzluğu anında fark etmektedir.
Amazon algoritması tarafından belirlenen hatalarınız sebebiyle tarafınıza suspend denilen uyarılar gönderilir.
Suspendler bazen birkaç basit adım sonrası çözülebildiği gibi, bazı zamanlar da hesabınızın kapanmasına varabilecek problemler yaratabilmektedir.
Pek çok satıcının korkulu rüyası haline gelen suspendler, doğru yöntemler izleyip kurallara uyulduğu takdirde hiç de göz korkutacak durumlar değildir.
Suspend hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Artık, Amazon denetimlerinin sıklığı ve detaylılığı hakkında bilgi sahibisiniz.
Şimdi gelin, Amazon satıcı hesabı açma konusundaki soru işaretlerinize son verelim.
Amazon satıcı hesabı nasıl açılır?
Amazon satıcı hesabı açmak sanıldığının aksine oldukça kolay bir süreçtir.
Amazon’un milyonlar ile ifade edilen sayıdaki satıcılarına baktığımızda, bu çıkarımı yapmak daha kolay olacaktır.
Amazon satıcı hesabı açarken, şirketin sizden isteyeceği bir takım önemli bilgi ve belgeler mevcuttur.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Amazon satıcı hesabı için gerekli bilgi ve belgeler
İletişim bilgileri
Telefon numarası Amazon hesabı açmak için temel ihtiyaçlarınızdan biri telefon numarasıdır.
E-posta adresi Resmi dilde iletişimin yapıldığı en yaygın araç e-postadır. Bu sebeple Amazon’a bir e-posta adresi bildirmeniz önemlidir.
Kimlik bilgileri Satıcının veya satıştan sorumlu olacak kişinin kimlik bilglierini Amazon’a bildirmesi gerekmektedir.
Geçerli bir kredi kartı Amazon’un hesap ücretini tahsil edebileceği, uygun bir kredi kartını hesabınızda belirtmeniz gerekecek.
Banka hesap bilgileri Amazon’dan elde edeceğiniz kazancın aktarılacağı banka hesap bilgilerinizi de sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
Gerekli bilgi ve belgelere sahipsiniz. Artık sırada Amazon web sitesi üzerinden hesabınızı oluşturmak var.
Amazon satıcı hesabı açmak, e-ticaret serüveninizde atacağınız en kolay adımlardan biri olabilir.
(bu link) üzerinden amazon web sitesindeki hesap oluşturma bölümüne ulaşabilirsiniz.
Amazon satıcısı olmanın avantajları:
Amazon satıcı olarak e-ticaret yaparak gelir elde etmenin pek çok avantajı vardır.
Geniş müşteri kitlesi Amazon, dünya üzerindeki en büyük pazar yeri konumundadır. Yüz milyonlarca müşteriye sahip Amazon’da satış yaparken, herhangi bir ürün için binlerce müşterinin hazır olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır.
Lojistik avantajları Ticaret yapanların, özellikle bunu internet üzerinden gerçekleştirenlerin en büyük efor kayıplarından biri lojistiktir. Yaptığınız her satışın lojistiğini sağlamak zorunda olmak maddi yükün yanında harcanması gereken önemli bir vakit anlamına gelmektedir. Ancak Amazon Lojistik, bu işlemi sizin için yapıyor olacak. Amazon’da kargolarınızı kendiniz gönderebileceğiniz gibi, cüzi ücretler karşılığında Amazon lojistik altyapısını kullanmanız mümkün.
Marka değeri Satışlarınızı dünyanın önde gelen şirketlerinin birinin çatısı altında yapmak, Amazon kimliğini kullanmak size büyük fayda sağlayacaktır. Günümüzde pek çok kişi online alışveriş için en güvenilir platformu Amazon olarak göstermektedir. Bu güvenilirliği kullanarak satışlarınızı katlamak da size kalacak.
Amazon satıcısı olmanın dezavantajları:
Amazon satıcı hesabı açma işlemlerini tamamladıktan sonra bir girişimci olarak e-ticaret yapacaksınız ve sizin için en uygun olan platformun Amazon olduğunu düşünüyorusunuz. Ancak bilmelisiniz ki pek çok geçerli avantajına ek olarak Amazon’un da bazı dezavantajları mevcut.
Sadık müşteriler Amazon’da sabit müşterilere sahip olmanız çok zordur. Bunun temelinde de Amazon’un büyüklüğü yatmakta. Milyonlarca satıcının ve milyonlarca ürünün yer aldığı bir pazarda sizden alışveriş yapan müşteri önündeki sayısız seçenek sebebiyle aidiyet duygusu hissetmeyecektir.
Komisyonlar Elbette Amazon size sunduğu müşteri ve pazar yeri imkanlarını karşılıksız düşünmemektedir. Aylık sabit mağaza ücreti ödeyeceğiniz şirket, ek olarak sizden komisyon talep edecektir. Amazon Türkiye için bu oranlar ürün çeşidine göre %6 ile %10 arasında değişiklik göstermekte.
Rakipler Amazon, dünya üzerinde en büyük satıcı sayısına sahip e-ticaret platformudur. Bu sebeple sizin sattığınız ürünü sizden farklı onlarca satıcının daha satabiliyor olacağı gerçeğini unutmamalısınız.